1. Bărbaţii şi femeile visează diferit
Bărbaţii visează într-o proporţie de 70% despre alţi bărbaţi, în timp ce femeile, visează în mod egal despre bărbaţi şi femei. În general, bărbaţii au cu precădere vise mai agresive decât femeile.
2. Şi oamenii nevăzători visează
Persoanele care devin nevăzătoare pe parcursul vieţii, pot avea vise care conţin imagini. În schimb, persoanele care suferă de cecitate încă de la naştere, pot avea vise la fel de colorate incluzând scene care stimulează diferite simţuri precum auz sau miros.
3. Toată lumea visează
Toată lumea visează cu excepţia oamenilor cu tulburări mentale. Dacă ai impresia că nu visezi, este din cauza faptului că uiţi ceea ce ai visat în următoarele 5 minute de când te-ai trezit.
4. Visăm doar oameni pe care i-am văzut măcar o dată în viaţă.
Deşi de multe ori ai impresia că nu cunoaşti persoanele pe care le-ai visat, află că le-ai văzut măcar o dată. Zilnic, creierul nostru înregistrează tot ceea ce este în jurul nostru, fără să dăm importanţă sau să conştientizăm. Aşa că, creierul nostru nu inventează personaje necunoscute în timpul viselor noastre ci redă ceea ce a captat măcar o dată.
5. Nu toată lumea visează în culori
Un procentaj de 12% din persoanele cu deficienţe de vedere visează în alb şi negru. Restul oamenilor visează în culori.
6. Visele sunt simbolice
Visele sunt pline de simbolistică şi adesea este greu să le interpretăm. Psihanaliza are o preocupare intensă pentru acestea. De cele mai multe ori, visele sunt o proiecţie a lucrurilor care ne frământă, care ni se întâmplă sau a frustrărilor noastre.
7. Emoţii
Visele sunt fenomene încărcate de emoţii. Cea mai frecventă stare experimentată în timpul viselor este cea de anxietate. În mod ciudat, emoţiile negative sunt mai frecvente decât cele pozitive.
8. Şi animalele pot visa
Poate ţi-ai surprins măcar o dată animăluţul de companie lătrând în somn. Acest lucru se întâmplă deoarece şi creierul lor, la fel ca al oamenilor receptează impulsuri nervoase.
9. Faza REM
Faza REM sau Rapid Eye Movement (trad. Mişcarea rapidă a ochilor) este un stadiu normal din timpul somnului caracterizat prin mişcarea rapidă a ochilor. Această fază ocupă undeva la 25% din timpul somnului. În timpul etapei REM, corpul paralizează pentru a preveni mişcările corpului ce pot apărea din cauza viselor.
10. Încorporarea în somn
De câte ori ţi s-a întamplat să visezi că îţi sună cineva la uşă şi te-ai trezit că îţi suna de fapt alarma? Mintea noastră interpretează stimuli externi şi îi încorporează în vis
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu